روش شناسی علمی در حسابداری
کد مقاله : 1052-ACC17
نویسندگان:
مهرداد صدرآرا1، محمد خادمیان *2
1استادیار حسابداری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، ایران.
2دانشجوی دکترای تخصصی حسابداری-دانشگاه آزاد واحد رشت
چکیده مقاله:
هدف پژوهش: تعاریف و تفسیرهای مختلفی در ارتباط با این که حسابداری علم است یا هنر، از گذشته و تاکنون پیرامون حسابداری مطرح بوده است. در این میان نویسندگان و اندیشمندان متعددی در مورد علم یا هنر بودن حسابداری اظهارنظر کرده اند و بر این اساس برخی آن را علم و برخی دیگر آن را هنر دانسته اند. در این مقاله علم بودن یا نبودن حسابداری از طریق رابطه فلسفه علم و فلسفه حسابداری مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از منظر هدف یک پژوهش توصیفی، از منظر روش شناخت یک پژوهش فلسفی، از منظر فرآیند اجرا یک پژوهش کیفی، از منظر نتیجه یک پژوهش بنیادی، از منظر نوع و ماهیت یک پژوهش مروری، از لحاظ زمان یک پژوهش گذشته‌نگر و از لحاظ جمع‌آوری اطلاعات، کتابخانه ای و اسنادکاوی می باشد.
یافته های پژوهش: نتیجه پژوهش نشان می دهد، سرگذشت حسابداری و تحقیقات آن کاملاً شبیه سرگذشت علم است. فلسفه علم تبیین و تحلیل ویژگی های علوم است. فلسفه حسابداری نیز مسائل متعدد حوزه عمل حسابداری و تحقیقات حسابداری را کاوش می کند. حسابداری فراهم کننده نوعی آگاهی اجتماعی و اقتصادی است. تئوری و چارچوب نظری، پایه و اساس یک رشته علمی است، تحقیقات حسابداری نیز مبتنی بر همین فرآیند، مطالعه، پژوهش و آزمون می شوند. بنابراین شباهت زیادی بین رویکرد علمی در حسابداری و رویکرد علمی در سایر علوم مشاهده می شود.
کلیدواژه ها:
حسابداری، فلسفه علم، پارادایم، روش علمی و چارچوب نظری
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است